Pe 25 iulie, reprezentanți/-te ai/ale asociațiilor de afaceri și organizații ale societății civile din Republica Moldova s-au întâlnit pentru a lansa nou-formata Alianță pentru Abilitarea Economică a Femeilor. Prin intermediul Alianței, membrii săi își vor uni eforturile în vederea asigurării unui acces egal al femeilor și bărbaților la oportunitățile economice ale țării.
Alianța, creată cu suportul consorțiului Women and Girls Empowered (WAGE), în parteneriat cu Center for International Private Enterprise (CIPE) și American Bar Association Rule of Law Initiative (ABA ROLI), urmărește să reducă inegalitățile de gen în domeniul antreprenoriatului și să contribuie la depășirea barierelor legale și sociale în calea împuternicirii economice a femeilor din Republica Moldova.
Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor din Republica Moldova reunește reprezentanți/-te ai/ale asociațiilor de afaceri, asociații ale femeilor de afaceri și organizații ale societății civile din domeniul promovării drepturilor femeilor din diferite regiuni ale țării, inclusiv Regiunea Transnistreană și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.
Alianța a elaborat Agenda Legislativă a Femeilor, care a fost prezentată în cadrul evenimentului, pentru a soluționa câteva din aceste bariere,, a susține abilitarea economică a femeilor și a crea un mediu favorabil pentru participarea deplină a femeilor și a crea un mediu favorabil pentru participarea deplină a femeilor în afaceri și în domeniul economic al Republicii Moldova. Documentul de politici urmărește cinci priorități majore menite să contribuie la crearea unui mediu de afaceri incluziv: facilități fiscale legate de educația timpurie a copiilor (creșă și grădiniță); facilități fiscale pentru serviciile de îngrijire paliative, serviciile de îngrijire a persoanelor în etate, a copiilor cu dizabilități, servicii de îngrijire pe timp de vară a copiilor de vârstă școlară; promovarea facilităților fiscale pentru micro-întreprinderi; campanii de informare privind combaterea discriminării în câmpul muncii; campanii de informare privind combaterea hărțuirii în câmpul muncii. Aceste priorități urmează a fi transpuse în activități de advocacy de către Alianță până la sfârșitul anului curent.