Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor vine cu recomandări privind susținerea micro-întreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii afectate de crizele din regiune

Potrivit informațiilor BNS[1], în anul 2020 numărul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a fost de  57,2 mii și reprezintau circa 98,6% din numărul total de întreprinderi, dintre care aproximativ 86,7% sunt micro întreprinderi. În 2017[2], circa 33,9% din întreprinderile mici și mijlocii erau deținute sau gestionate de femei. Femeile rareori dețin afaceri de dimensiuni mijlocii și mari, dar mult mai frecvent decît bărbații inițiază micro afaceri de 0-1 salariați. Astfel, din numărul total de întreprinderi deținute sau gestionate de femei, acestora le aparțin în totalitate aproape 42% din întreprinderile micro din țară. Companiile deținute de femei înregistrează profituri de circa 2,6 ori mai mici, venituri din vânzări de aproape 2 ori mai mici și un nivel al productivității muncii cu 17,5% mai mic comparativ cu cel deținut de bărbați[3].

Crizele curente care au afectat Republica Moldova în ultimii 3 ani- criza provocată de pandemia COVID-19, criza energetică și criza cauzată de războiul din Ucraina- a lovit cel mai tare în microîntreprinderi, în întreprinderile mici și mijlocii. De exemplu, criza pandemică a afectat în special întreprinderile mijlocii și mici, stocul acestora reducându-se cu 0,9%, respectiv 2,5%.[4] Microîntreprinderile [5]au fost cel mai greu afectate de criza pandemică, 64% dintre companii au declarat că ar trebui să-și închidă afacerea. Aproximativ 86% dintre IMM-uri au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri în timpul crizelor COVID-19.

Luând în considerare că antreprenoriatul feminin în mare parte este focusat pe crearea și administrarea microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, efectul acestor crize este în special resimțit de femeile antreprenoare, care, adițional la barierele cu care se confruntau în domeniul antreprenorial, întâmpină provocări noi, cărora ar trebui să le facă față. Din acest motiv, una din cele cinci priorități selectate de către Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor din Republica Moldova s-a focusat nemijlocit pe acordarea facilităților fiscale pentru micro-întreprinderile afectate de crizele regionale. Această prioritate s-a regăsit în campania de advocacy planificată și organizată de către Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități „Abilități Europene fără Limite” (AEFL), membră a Alianței.

Respectiv, pe data de 15 noiembrie, AEFL, în numele Alianței pentru Abilitarea Economică a Femeilor, a organizat prima sesiune de dialog între reprezentanții/-tele autorităților publice centrale, raionale și locale și sectorul de afaceri cu privire la recomandările incluse în Agenda Legislativă a Femeilor privind susținerea micro-întreprinderilor afectate de crizele curente și pentru a colecta alte recomandări.  Evenimentul a avut loc în raionul Strășeni, participând 27 de persoane, printre care fiind Marina Morozova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, membră a Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, președintele r. Strășeni, 5 primari din r. Strășeni, reprezentantele UN Women și sectorul de afaceri.

Pe data de 9 decembrie, AEFL a organizat cea de-a doua sesiune de dialog la Bălți, unde au participat 17 persoane, reprezentanți/-te ale sectorului de afaceri și societății civile. Cea de-a treia masă rotundă a avut loc la Comrat, unde au participat 10 persoane, printre care Marina Morozova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, membră a Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, și Viorica Antonov, expertă de gen și coordonatoarea grupului de lucru privind abilitarea economică a femeilor din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru.

În cadrul meselor rotunde, participanții/-tele au discutat despre recomandările de politici publice incluse în Agenda Legislativă a Femeilor cu privire la susținerea sectorului de afaceri afectat de criză, dar au venit și cu alte recomandări pentru cadrul normativ. Toate recomandările noi au fost colectate într-un document, care ulterior a fost expediat Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru pentru a fi incluse în inițiativele legislative.


[1] Activitatea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova în anul 2020, BNS

[2] Raport analitic privind participarea femeilor și bărbaților în activitatea de antreprenoriat, Rodica Nicoară, BNS

[3] Ibidem

[4] Studiul aprofundat asupra micilor producători, AIM

[5] Ghid și bunele practici pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova care furnizează produse eficiente din punct de vedere energetic și echipamente pentru energie regenerabilă, UNECE